موسسه تحصیلات عالی طلوع آفتاب https://toloeaftab.edu.af Sat, 31 Jul 2021 12:04:30 +0000 fa-IR hourly 1 امین‌الله وزیری، استاد دانشگاه و کارشناس حقوقی وزارت صحت عامه https://toloeaftab.edu.af/%d8%a8%db%8c%d9%85%d8%a7%d8%b1%db%8c-covid-19/ https://toloeaftab.edu.af/%d8%a8%db%8c%d9%85%d8%a7%d8%b1%db%8c-covid-19/#respond Sat, 31 Jul 2021 11:35:08 +0000 https://toloeaftab.edu.af/?p=1010

 

مقاله علمی امین‌الله وزیری، استاد دانشگاه و کارشناس حقوقی وزارت صحت عامه

صحت و تأمین آن یکی از مقوله‌هایی است که از دیر زمانی مورد توجه بشر بوده و دولت‌ها تلاش می‌کنند تا شرایطی را فراهم کنند که مردم از حداکثر سطح صحت‌مندی با توزیع عادلانه از آن بهره‌مند شوند. در گذشته‌ها، مقوله صحت‌مندی به عنوان یک پدیده اجتماعی تلقی نشده و بیش‌تر به عنوان یک پدیده فردی محسوب می‌شد. با شکل‌گیری حکومت‌های مردم‌سالار، تأمین سلامت به عنوان یک حق و درخواست اجتماعی در مجموعه وظایف دولت‌ها و تعهدات بین‌المللی آن‌ها قرار گرفت.

حق صحت که از جمله حقوق بنیادین و اساسی افراد محسوب شده و در سطح ملی و بین‌المللی به عنوان یک حق مهم و با ارزش مورد شناسایی قرار گرفته است، تمامی افراد از آن بدون هیچ‌گونه تبعیض از نظر جنس، سن، رنگ، ملیت، نژاد، زبان، دین، دیدگاه سیاسی و موارد مشابه بهره‌مند شده می‌توانند. این حق به وضعیت یا حالتی اطلاق می‌شود که در آن تمامی اعضای جامعه بدون تبعیض به شرایط و فرصت‌های حفظ سلامت جسمی، روانی و اجتماعی دسترسی داشته باشند و یا هم عبارت است از حق دست‌یابی به بالاترین استاندارد‌ها و معیارهای سلامت فزیکی و روانی و در بر گیرنده تمامی شرایط از جمله «عرضه خدمات صحی، مسکن مناسب، آب سالم، محیط کار سالم، محیط زیست سالم و غیره» است که دولت‌ها برای تأمین یک زنده‌گی سالم، متعهد به فراهم کردن آن می‌باشند.

یکی از مخاطراتی که صحت و سلامت عمومی را در سطح ملی و بین‌المللی با چالش مواجه ساخته است، بیماری‌های نوپیدا و همه‌گیر است که با حق صحت، به عنوان یکی از حقوق اولیه و بسیار مهم بشری در ارتباط قرار گرفته و دولت‌ها، سازمان‌ها و محاکم بین‌المللی تعهد دارند تا تدابیر لازم را در اسرع وقت برای پیش‌گیری از صدمه وارد شدن به این حق بشری اتخاذ کنند.

از جمله بیماری‌های نو‌پیدایی که امروزه در جهان به سرعت در حال گسترش است و صحت و حیات بشریت را با چالش مواجه ساخته است، بیماری کرونا (COVID-19) است. نخستین واقعه این بیماری در جهان، در اواخر ماه دسامبر سال ۲۰۱۹ میلادی در شهر ووهان چین رخ داد و چند روز پس از آن به زودی افراد مبتلا به آن، در کشورهای مختلف دنیا از جمله ایتالیا، ایران، تایلند، جاپان، کوریای جنوبی، امریکا، انگلستان، فرانسه و اکثر نقاط جهان رویت شد و با فوت شماری از این بیماران، نگرانی‌ها درباره این ویروس افزایش یافت. به تاریخ ۱۲ فبروری ۲۰۲۰ در کنفرانس سازمان صحی جهان درباره مبارزه با شیوع ویروس کرونا، رییس این سازمان چنین اعلام کرد: «با وجود این‌که ۹۹ درصد موارد شناسایی شده از ابتلا به ویروس کرونا در چین هستند، اما این ویروس تهدید جدی برای سایر نقاط جهان است». این سازمان به همه‌ی کشورها هشدار داد تا تدابیر لازم را برای مقابله با ویروس کرونا اتخاذ کنند. به تاریخ ۲۴ فبروری ۲۰۲۰ که مصادف به ۵ حوت ۱۳۹۸ می‌شود، نخستین واقعه ویروس مزبور در افغانستان نیز به ثبت رسید. این واقعه که در ولایت هرات رخ داده بود، نگرانی شدید وزارت صحت عامه و مردم آن ولایت را به دنبال داشت. داکتر فیروز الدین فیروز، وزیر صحت عامه افغانستان، در این تاریخ طی یک نشست خبری در ولایت متذکره، حالت اضطرار را اعلام کرد و از تمامی شهروندان افغانستان خواست تا به منظور جلوگیری از شیوع بیش‌تر این ویروس در کشور از رفت‌و‌آمدهای غیر‌ضروری خود‌داری کنند. او هم‌چنان اطمینان داد که تدابیر جدی وقایوی در این زمینه از جانب وزارت صحت عامه افغانستان در نظر گرفته شده است. به دنبال شیوع بیش‌تر ویروس کرونا در کشور، کابینه افغانستان نیز به تاریخ ۸/۱/۱۳۹۹ به مدت ۳ هفته قیود روز‌گردی را در شهر کابل تصویب کرد، که بر اساس آن تمامی ادارات دولتی در این شهر تعطیل شد و رفت‌و‌آمدهای شهروندان نیز محدود گشت.

این‌که دولت افغانستان در امر مبارزه با کرونا (COVID-19) از منظر حقوق بین‌الملل سلامت، دارای کدام تعهدات بوده، موضوعی است که نگارنده در این بحث بدان پرداخته است؛ اما قبل از آن‌که وارد این بحث شویم، ابتدا روی نقش و اهمیت مداخله دولت در امر سلامت شهروندان باید مکثی داشته باشیم. دولت از مهم‌ترین نهادهای بشری است که نقش و اهمیت آن در طول تاریخ زنده‌گی اجتماعی انسان بر همه‌گان مبرهن است. قرن‌ها است که انسان برای تحقق نظم عمومی و سهولت زنده‌گی شهروندان و بهره‌مندی از امنیت داخلی و دفاع در برابر دشمن خارجی و مواردی نظیر آن، نهاد دولت را سامان داده است. اگرچه در دوران مختلف زمانی جنبش‌های اجتماعی گوناگونی برای تغییر ساختار و حدود اختیارات و تکالیف دولت‌ها در مقابل شهروندان جوامع سیاسی شکل گرفته است، با این حال، هیچ دیدگاه و رویکرد جامعه‌محوری نبوده است که دولت را در باور خود راه نداده باشد.

به دنبال سال‌های ۱۵۰۰ میلادی که دوره کوشش‌های علمی شخصیت‌های برجسته طب خوانده می‌شود، طبابت از یک خواب طولانی هزار‌ساله در یک بستر تاریک بیدار شد. در این سال‌ها آثار قدیم و سنتی طب به آتش کشیده شد و تعصبات و طلسم‌نویسی مردود اعلام گردید و طبابت به سوی پژوهش عقلانی تغییر مسیر داد. در سده‌های ۱۷ و ۱۸ کشفیات شگفتی‌انگیزی در علم طب به وقوع پیوست. جنبش بزرگ به‌سازی، در میانه سده ۱۹ فرا رسیدن عصر طلایی صحت عامه را خبر داد که اصلی را به اثبات رسانید که «دولت مسوول صحت عموم مردم است».

در اندیشه حقوق عمومی، حفظ صحت مردم و تأمین آن به مثابه حق بشری از جمله تکالیف غیر قابل انکار دولت‌ها در مقابل شهروندان است. اساساً تأمین صحت شهروندان در حوزه‌های مختلف حیات اجتماعی جوامع معنا و مفهوم یافته و از سوی اشخاص ذی‌صلاح حقوق عمومی اِعمال می‌گردد. تأمین صحت عامه شهروندان توسط دولت که خود طیف وسیعی از اعمال و اقدامات در حوزه صحت را شامل می‌گردد، نوعی از مداخله دولت در سطح جامعه است. چالش‌های قرن حاضر در مورد تهدید‌کننده‌های صحت انسان‌ها، از جمله بیماری‌های نو‌پیدا و همه‌گیر مانند کرونا (COVID-19)، اهمیت پرداختن دولت به حق صحت را دو چندان کرده است. در صورتی که دولت‌ها به تعهدات خویش در قبال این حق بی‌توجهی کنند، میزان بهره‌مندی مردم را از حق متذکره به خطر میاندازند.

از آن‌جا که اسناد بین‌المللی متعدد مانند منشور ملل متحد، اعلامیه جهانی حقوق بشر، میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، میثاق بین‌المللی حقوق مدنی و سیاسی، کنوانسیون رفع هرگونه اشکال تبعیض نژادی، کنوانسیون حقوق طفل، کنوانسیون حقوق معلولان، کنوانسیون‌های چهار‌گانه ژنوا، سند ۲۰۳۰ یونسکو، کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، منشور آفریقایی حقوق و رفاه طفل، کنوانسیون امریکایی حقوق بشر، مقررات صحی بین‌المللی ۲۰۰۵ و غیره به حق صحت انسان‌ها و وظایف دولت‌ها در مقابل آن اشاره داشته‌اند، از همین رو مشاهده می‌کنیم که کشور چین از همان ابتدای شیوع ویروس کرونا، با تمامی قوا و توان خویش به جنگ با این بیماری شتافت و با جدیت تمام در جهت مهار آن تلاش کرد. در بسیاری از تصاویر منتشر شده از چین، الزام شهروندان به ماندن در شرایط قرنطینه و ممنوعیت خروج از آن مکان حتا به اجبار، بارها از رسانه‌ها پخش شده است. در واقع، دولت و مسوولان امور در چین در مواجهه با خطر بزرگی که صحت مردم کشورشان و جهان را تهدید می‌کرد، حق انتخاب را از افراد مبتلا سلب کردند. در بریتانیا نیز بلافاصله پس از مشاهده افراد حامل این ویروس در داخل این کشور، قانونی تصویب شد که بر اساس آن مراکز درمانی حق دارند که از خروج خودخواسته افراد مبتلا به ویروس کرونا جلوگیری کنند.

چنان‌چه قبلاً نیز تذکر رفت، دولت تأمین‌کننده حقوق بشر است و با توجه به این امر تمامی اسناد بین‌المللی بر نقش و مداخله دولت‌ها تأکید داشته و بر عهده آن‌ها مکلفیت‌هایی را گذاشته است. حق صحت که به عنوان یکی از مصادیق حقوق اقتصادی و اجتماعی بشر شناخته شده، به منزله‌ حقی قلمداد می‌شود که تحقق آن ضرورت به مداخله‌ی دولت است. بنابر‌این دولت افغانستان با عضویت در سازمان صحی جهان و پذیرش اسناد بین‌المللی مختلف به ویژه میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مصوب ۱۹۶۶ و مقررات صحی بین‌المللی (IHR 2005) در زمینه پیش‌گیری و مقابله با بیماری‌های فراگیر و مسری از جمله کرونا (COVID-19) تعهداتی را پذیرا شده است. از آن‌جا که مهم‌ترین و جامع‌ترین سندی که برای نخستین بار به چگونه‌گی تعهد کشورها در برابر امراض واگیر پرداخت، میثاق بین‌المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی مصوب ۱۹۶۶ می‌باشد، افغانستان در سال ۱۹۸۳ به این سند مهم حقوق بشری پیوست و در جهت تطبیق مفاد آن خود را متعهد دانست. چنان‌چه بر اساس بند اول ماده ۱۲ این میثاق دولت‌های عضو حق هر کس را به تمتع از بهترین حال صحت و سلامت جسمی و روحی ممکن‌الحصول به رسمیت می‌شناسند. طبق بند دوم این ماده نیز تدابیری که کشورهای طرف این میثاق برای تأمین استیفای کامل این حق اتخاذ خواهند کرد، شامل اقدامات لازم برای تأمین امور ذیل خواهد بود:

  1. تقلیل میزان مرده متولد شدن اطفال، مرگ‌و‌میر اطفال و رشد سالم آنان؛
  2. بهبود صحت محیطی و صنعتی از تمامی جهات؛
  3. پیش‌گیری و معالجه بیماری‌های همه‌گیر، بومی، حرفه‌ای و سایر بیماری‌ها، هم‌چنین پیکار و مبارزه علیه این بیماری‌ها؛
  4. ایجاد شرایط مناسب برای ایجاد مراجع طبی و کمک‌های طبی برای عموم در صورت ابتلا به بیماری.

از سوی دیگر سازمان صحی جهان که از جمله مأموریت خطیر قانون‌گذاری در زمینه مقابله با بیماری‌های مسری را عهده‌دار بوده و از شیوه‌های بدیع و ابتکاری در این زمینه برخوردار است، در سال ۲۰۰۵ میلادی در پنجاه‌و‌هشتمین جلسه جهانی خویش نحوه مقابله با شیوع و گسترش جهانی بیماری‌ها را قانون‌مند ساخت و مقرر داشت تا از مداخله غیرضروری در مسافرت، حمل‌و‌نقل و تجارت بین‌المللی اجتناب به عمل آید. این سند معتبر پس از سال ۲۰۰۷ میلادی عملاً به اجرا درآمد و شامل یک مقدمه، ۶۶ ماده و ۹ ضمیمه بوده و به نام IHR 2005  معروف است. هدف عمده و اصلی این قواعد و مقررات را جلوگیری، محافظت، کنترل و فراهم کردن پاسخ صحت عامه به انتشار بین‌المللی بیماری‌ها تشکیل می‌دهد. دولت افغانستان از همان آغاز سال لازم‌الاجرا شدن این سند، متعهد به تطبیق مفاد آن بوده و طبق آن مکلفیت‌هایی را بر‌عهده خویش گرفته است. مطابق ماده ۴۳ سند فوق‌الذکر، افغانستان و سایر دولت‌های عضو می‌توانند در هنگام بروز مخاطراتی که صحت عامه را در معرض خطر قرار دهد، اقدامات مقتضی را اتخاذ کنند. این مخاطرات باید با دلایل علمی اثبات شده باشد و اقدامات دولت‌ها باید با چنان مخاطراتی متناسب باشد و ناقض حقوق بنیادین بشر قلمداد نشود. بدیهی است که با توجه به ابعاد و گستره خسارات انسانی ناشی از ویروس کرونا در سطح ملی و منطقه‌ای، این ویروس را می‌توان عامل تهدید‌کننده صحت عامه قلمداد کرد. بر این اساس دولت افغانستان مکلف است ضمن اطلاع‌رسانی دقیق، تمامی اقدامات لازم را برای پیش‌گیری از شیوع و گسترش ویروس کرونا اتخاذ کند. هم‌چنان کنترل مرز‌های هوایی و زمینی کشور، قرنطین کردن اجباری شهروندان، توزیع اقلام صحی و دوایی لازم و بسیاری از اقدامات دیگر که می‌تواند نقش پیش‌گیرانه در ابتلای مردم و یا گسترش بیماری داشته باشد، از جمله تعهدات دولت افغانستان به شمار می‌آید.

]]>
https://toloeaftab.edu.af/%d8%a8%db%8c%d9%85%d8%a7%d8%b1%db%8c-covid-19/feed/ 0
تحقیق علمی استاد ظهیر https://toloeaftab.edu.af/%d8%aa%d8%ad%d9%82%db%8c%d9%82-%d8%b9%d9%84%d9%85%db%8c-%d8%a7%d8%b3%d8%aa%d8%a7%d8%af-%d8%b8%d9%87%db%8c%d8%b1/ https://toloeaftab.edu.af/%d8%aa%d8%ad%d9%82%db%8c%d9%82-%d8%b9%d9%84%d9%85%db%8c-%d8%a7%d8%b3%d8%aa%d8%a7%d8%af-%d8%b8%d9%87%db%8c%d8%b1/#respond Sat, 31 Jul 2021 04:15:16 +0000 https://toloeaftab.edu.af/?p=1007 https://toloeaftab.edu.af/%d8%aa%d8%ad%d9%82%db%8c%d9%82-%d8%b9%d9%84%d9%85%db%8c-%d8%a7%d8%b3%d8%aa%d8%a7%d8%af-%d8%b8%d9%87%db%8c%d8%b1/feed/ 0 دکتر هارون اباسین ستانکزی https://toloeaftab.edu.af/%d8%a8%db%8c%d8%b1%d9%82-%d9%87%d9%88%db%8c%d8%aa-%d9%85%d9%84%db%8c-%da%a9%d8%b4%d9%88%d8%b1/ https://toloeaftab.edu.af/%d8%a8%db%8c%d8%b1%d9%82-%d9%87%d9%88%db%8c%d8%aa-%d9%85%d9%84%db%8c-%da%a9%d8%b4%d9%88%d8%b1/#respond Sat, 31 Jul 2021 03:52:21 +0000 https://toloeaftab.edu.af/?p=999

 

 

 

بیرق هویت ملی کشور

همانند نام، بیرق و نشان هر کشور در شناخت آن کشور نقش مهمی دارد و نشان دهنده انگیزه‌ها، آرمان‌ها چگونکی نگرش سیاسی و فلسفه یک ملت و بیان کننده شرایط جغرافیای، فرهنگی و حوادث سرنوشت ساز در تاریخ یک ملت محسوب می‌گردد.
هر کشوری با ترکیبی از رنگ‌های مختلف، نمادی منحصر به خود و مردمش ساخته که به عنوان هویت کشور به شمار می‌رود.
1- سیر تاریخی بیرق در افغانستان
در این بخش به سرگذشته بیرق در افغانستان از زمان زمامدار امان الله خان الی اکنون می پردازیم :
بیرق دوره امانی :
نخستین بیرق در دوره شاه امان الله خان به رنگ سیاه بود و محراب و منبر به عنوان نمادهای مذهبی در نشان بیرق قرار داشت، تاج شاهی، دو بیرق و دو شمشیر که نمادهای دولت داری و قدرت بودند، نیز در این نشان موجود بود. اما در سال 1307 هجری شمسی بیرق سیاه رنگ دوره امانی به بیرق سیاه، سرخ و سبز تبدیل گردید و نشان ملی در این بیرق شامل دو خوشه گندم، کوه‌ها، اشعه خورشید و کلمات الله و محمد بود .
بیرق دوره امیر حبیب الله کلکانی :
در مورد بیرق و نشان ملی دوره امیر حبیب الله کلکانی معلومات زیادی در دسترس نیست، اما نظر به قراین گفته می شود که رنگ بیرق آن دوره متشکل از قطعه به رنگ های سفید ، سیاه و سرخ به صورت عمودی از راست به چپ بوده.
بیرق دوره محمد نادر شاه :
بیرق دوره محمد نادر شاه در اصل چهارم اصول اساسی افغانستان مصوبه 1309 ه –ش به رنگ های سیاه، سرخ و سبز که در وسط آن خوشه گندم و محراب منبر بیان گردیده است .
بیرق دوره محمد ظاهر شاه :
در ماده چهارم قانون اساسی مصوبه 1343 بیرق دوره محمد ظاهر شاه چنین تعریف گردیده است.
بیرق افغانستان مرکب است از سه قطعه به رنگ سیاه، سرخ و سبز که به صورت عمودی با اندازه مساوی از چپ به راست در کنار هم واقع شده، عرض مقدار هر رنگ معادل نصف طول آنست، در وسط نشان محراب و منبر به رنگ سفید جا دارد که در دو گوشه آن دو بیرق نصب و از دو طرف به دو خوشه گندم احاطه شده است.
بیرق دوره سردار محمد داود خان :
مشخصات بیرق دوره سردار محمد داود خان در ماده بیست و چهارم قانون اساسی مصوبه سال 1355 ه-ش چنین ذکر گردیده است.
بیرق افغانستان دارای رنگ‌های سیاه، سرخ و سبز می‌باشد که به صورت افقی از بالا به پایین واقع شده در قسمت چپ بالایی آن نشان ملی دولت نصب می‌باشد.
نشان ملی متشکل از دو خوشه گندم، محراب و منبر، عقاب پرتو خورشید و عبارت ” د افغانستان جمهوریت ” و سال تاسیس جمهوریت 1352 می‌باشد.

بیرق دوره حزب دموکراتیک خلق :
بیرق دوره حزب دموکراتیک خلق از کودتای 7 ثور 1357 ه- ش تا 6 جدی 1358، به رنگ سرخ و دارای نشان که متشکل از دو خوشه گندم، ستاره، واژه ” خلق ” و یک شعار انقلابی بود.
بیرق دوره ببرک کارمل و داکتر نجیب الله :
با کودتای شاخه پرچم حزب دموکراتیک خلق، بیرق افغانستان به رنگ‌های سیاه ، سرخ و سبز از بالا به پایین به صورت افقی و نشان ملی دارای تصویر آفتاب در حال طلوع، محراب و منبر مبدل گردید.

بیرق دوره دولت اسلامی افغانستان :
بیرق دولت اسلامی افغانستان متشکل از رنگ‌های سبز، سفید و سیاه از بالا به پایین به صورت افقی و نشان ملی متشکل از کلمه مبارک، اشعه خورشید، محراب منبر، دو خوشه گندم و دو شمشیر بوده است .

بیرق دوره طالبان :
بیرق دوره طالبان به رنگ سفید و با کلمه مبارک مزین گردیده بود از اینکه نوع نظام سیاسی در اکثر کشورها به رسمیت شناخته نشده بود، در سازمان ملل متحد و اکثرکشورهای دیگر بیرق دولت اسلامی به رسمیت شناخته می‌شد .

بیرق دوره انتقالی تا اکنون :
بیرق فعلی افغانستان در ماده نزدهم قانون اساسی نافذ کشور چنین پیشبینی گردیده است :
بيرق افغانستان مرکب است از: سه قطعه با رنگ‌هاي سياه، سرخ و سبز که به صورت عمودي، بـه اندازه هاي مساوي، از چپ به راست، درکنار هم واقع شده، عرض هر رنگ برابر نصف طول آن است ودر وسط آن نشان ملي افغانستان قرار دارد. نشان ملي افغانستان عبارت از محراب و منبر به رنگ سفيد مي باشد که در دو گـوشه آن دو بيرق و در وسط آن در قسمت فوقاني،‌ کلمه مبارک لا اله الا الله محمد رسول الله و الله اکبر و اشعۀ خورشيد در حا ل طلوع و در قسمت تحتاني آن تاريخ ١٢٩٨ هجري شمسي و کلمه افغانستان، جا داشته و از دو طرف باخوشه هاي گندم احاطه شده است.

2- ممنوعیت استفاده از بیرق افغانستان
مطابق ماده سیزدهم قانون طرز استفاده بیرق، نشان ملی و سرود ملی، استفاده بیرق افغانستان در حالات ذیل ممنوع می‌باشد.
1- درصورتی که پارچه‌های آن کهنه و فرسوده شده باشد
2- در صورتی که رنگ خود را از دست داده و کمرنگ شده باشد.
3- در ظروف تزئینی و وسایط نقلیه زمینی.
البته باید خاطر نشان ساخت که استفاده در وسایط نقلیه رئیس جمهور، و در خارج از کشور برای وسایط نقلیه سفرا و نمایندگان رسمی دولت جمهوری اسلامی افغنستان مجاز می‌باشد.
4- در لباس و سایر اشیای اضافی
5- در اشیای مورد استفاده برای حیوانات و وسایط نقلیه زمینی.

3- افراشتن بیرق در اماکن دولتی
مطابق ماده چهاردهم قانون طرز استفاده بیرق، نشان ملی و سرود ملی، بیرق دولت جمهوری اسلامی افغانستان در اماکن ذیل بصورت دایم افراشته نگهداشته می‌شود.
1- مقر ریاست جمهوری اسلامی افغانستان.
2- مقر شورای ملی.
3- مقر شورای وزیران.
4- مقر ستره محکمه.
5- مقر وزارت‌ها.
6- مقر شوراهای ولایتی، ولسوالی وقریه.
7- مقر ادارات و کمیسیون‌های مستقل دولتی.
8- مقر ولایات و ولسوالی‌ها.
9- قرارگاه قطعات بزرگ اردوی ملی، پولیس ملی و امنیت ملی دولت جمهوری اسلامی افغانستان شامل قول اردوها، فرقه‌ها، لواها و غندهای مستقل.
10- قرارگاه قوای سرحدی، گمرکات سرحدی و پوسته‌های سرحدی.
11- میدان‌های هوایی.
12- نمایندگی‌های سیاسی و قونسلی افغانستان در خارج.
13- وکالت تجاری افغانی در خارج.

4 -حالات نیمه افراشتن بیرق
مطابق م

]]>
https://toloeaftab.edu.af/%d8%a8%db%8c%d8%b1%d9%82-%d9%87%d9%88%db%8c%d8%aa-%d9%85%d9%84%db%8c-%da%a9%d8%b4%d9%88%d8%b1/feed/ 0
پوهاند دکتر نصرالله ستانکزی https://toloeaftab.edu.af/%d9%85%d9%82%d8%a7%d9%84%d9%87-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%b9%d9%84%d9%85%db%8c/ https://toloeaftab.edu.af/%d9%85%d9%82%d8%a7%d9%84%d9%87-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%b9%d9%84%d9%85%db%8c/#respond Sat, 31 Jul 2021 03:07:25 +0000 https://toloeaftab.edu.af/?p=989

نخستین ؛ قواعد حقوقی بیرق در افغانستان
( به مناسبت ۷ اسد ؛ روز ملی بیرق )
پوهاند دکتر نصرالله ستانکزی

ابن خلدون ؛ دانشمند و مورخ شهیر ؛ را عقیده بر آن بود که ؛ انسان از آوان پیدایش اش بیرق را استعمال کرده است ۰
اما ؛ آن ؛ چه مسلم است که ؛ تاریخ مستند بیرق به ۵۰۰۰ سال می رسد ؛ که به انواع و مناسبت ها ‌و مکان های مختلف از جمله در ساحات سیاسی ، تجاری ، نظامی ، فرهنگی وحتی فردی ؛ استعمال شده است ۰
بیرق ؛ نمادی است که ؛ از حاکمیت ‌ و استقلال یک دولت نمایندگی می کند؛ اما ؛ از دید گاه حقوقی مبین شخصیت حکمی ؛ دولت ، سازمان ، حزب ، موسسات علمی ، کلپ ها و موسسات تجارتی ؛ می باشد ۰
برای بیرق ؛ تعریف معین حقوقی وجود نه دارد ، اما پارچه یا پارچه های ؛ از تکه ی معمولی و یا ویژه ی است ؛ که مبین علامه ی فارقهٔ شخصیت حقوقی نهاد یا سازمان معین ؛ می باشد ۰
در کشور ما ؛ نیز بیرق دارای قدمت طولانی بوده ؛ که گاهی جنبه ی تقدسی و مذهبی داشته و گاهی هم با کرکتر ایدیالوژیک و زمانی هم نماد ملی محسوب گردیده است ۰
در افغانستان ؛ برای نخستین بار ؛ در سال ۱۲۸۶ هجری خورشیدی و در عصر سلطنت امیر حبیب الله خان بود که؛ قواعد حقوقی برای تصنیف و سلسله مراتب و جایگاه بیرق تدوین گردید ؛ چنان ؛ چه از نظر تصنیف ؛ انواع گوناگون بیرق ؛ رسمیت داشت :
بیرق شاهی ؛ این بیرق که دارای رنگ سرخ و محراب و منبر آن به رنگ سفید بود ؛ این بیرق در هر جای که شاه حضور می داشت ؛ بر افراشته می شد ؛
بیرق دوم ؛ بیرق ی دولتی بود که ؛ در تمامی دوایر رسمی ملکی و ‌نظامی و قونسلگری ها ؛ بر افراشته می شد ۰ رنگ این بیرق سیاه و محراب ومنبر آن به رنگ سفید ؛ که در وسط آن قرار داشت ؛
بیرق سوم ؛ علم نام داشت ؛ که برای غند ( جزوتام عسکری) از طرف بادشاه تسلیم داده می شد ؛ این بیرق از ابریشم سیاه می بود که؛ در آن نشان دولتی ( محراب و منبر ) و در یک کنار آن نشان غند مربوط ؛ در قسمت فوقانی آن کلمه ی ؛ طیبه و در قسمت پایین علم عبارت « دولت علیهٔ خدا داد افغانستان » ؛ و هم ؛ چنان ؛ الله اکبر و چند از آیات قرآن کریم نوشته بود ؛
چارمین ؛ نوع بیرق به نام ؛ عقاب بود ؛ که در کنار علم شریف ؛ در مټ ( معادل قطعه ی عسکری ) ؛ موچود می بود ؛ عقاب نیز از قناویز ابریشمی سیاه بود ؛ و نشان دولتی‌ از کتان سفید ؛ در وسط ، در یک طرف آن بسم الله الرحمن الرحیم ؛ و در پایان‌ نام پادشاه ( اعلیحضرت سراج والملته والدین امیر حبیب الله خان ) و در چار گوشه آن کلمه مبارکه الله اکبر ؛ نوشته بود ؛ علاوه بر پرچم های فوق الذکر بیرق های ذیل نیز ؛ در مقررات حقوقی آن دوران‌ پیش بینی ؛ شده بود :
برای کندک‌ ها ؛ پرچم ی به نام بیرق ؛ و پرچم تولی ها علامه نام‌داشت ۰
برای انتقال بیرق ؛ تشریفات‌ خاص ی ؛ پیش بینی شده بود ؛ چنان ؛ که ؛ زمان ی که علم از یک شهر به شهر دیگر داخل می شد ؛ برای علم یازده فیر توپ ؛ ‌و برای عقاب نه فیر توپ ؛ شلیک می شد ۰
بدین ترتیب ؛ این اولین مقررات قانونی است ؛ که در تاریخ افغانستان برای نخستین بار وضع و تدوین گردیده بود ؛ که استعمال و جایگاه حقوقی ؛ انواع بیرق را مشخص می ساخت۰

]]>
https://toloeaftab.edu.af/%d9%85%d9%82%d8%a7%d9%84%d9%87-%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%b9%d9%84%d9%85%db%8c/feed/ 0
د فارسي – دري ژبې یادګاري https://toloeaftab.edu.af/%d8%af-%d9%81%d8%a7%d8%b1%d8%b3%d9%8a-%d8%af%d8%b1%d9%8a-%da%98%d8%a8%db%90-%db%8c%d8%a7%d8%af%da%ab%d8%a7%d8%b1%d9%8a/ https://toloeaftab.edu.af/%d8%af-%d9%81%d8%a7%d8%b1%d8%b3%d9%8a-%d8%af%d8%b1%d9%8a-%da%98%d8%a8%db%90-%db%8c%d8%a7%d8%af%da%ab%d8%a7%d8%b1%d9%8a/#respond Tue, 08 Sep 2020 05:39:19 +0000 http://localhost/khurshid/?p=232 د فارسي – دري ژبې یادګاريد فارسي – دري ژبې یادګاريد فارسي – دري ژبې یادګاريد فارسي – دري ژبې یادګاريد فارسي – دري ژبې یادګاريد فارسي – دري ژبې یادګاريد فارسي – دري ژبې یادګاريد فارسي – دري ژبې یادګاري

]]>
https://toloeaftab.edu.af/%d8%af-%d9%81%d8%a7%d8%b1%d8%b3%d9%8a-%d8%af%d8%b1%d9%8a-%da%98%d8%a8%db%90-%db%8c%d8%a7%d8%af%da%ab%d8%a7%d8%b1%d9%8a/feed/ 0
اطلاعیه https://toloeaftab.edu.af/%d9%84%d9%88%d8%b1%d9%85-%d8%a7%d9%be%d8%b3%d9%85-%da%86%db%8c%d8%b3%d8%aa-%d8%9f/ https://toloeaftab.edu.af/%d9%84%d9%88%d8%b1%d9%85-%d8%a7%d9%be%d8%b3%d9%85-%da%86%db%8c%d8%b3%d8%aa-%d8%9f/#respond Sun, 06 Sep 2020 09:33:59 +0000 http://localhost/khurshid/?p=53 اعلامیه وزارت تحصیلات عالی در پیوند به آغاز دروس حضوری در نهاد‌های تحصیلات عالی دولتی و خصوصی کشور

جلسه شورای رهبری وزارت تحصیلات عالی با اشتراک هیات رهبری، رییسان ادارات مرکزی وزارت، رییسان پوهنتون‌های دولتی و رییس اتحادیه پوهنتون‌ها و موسسات تحصیلات عالی خصوصی به صورت حضوری و مجازی دایر گردید.

در این جلسه که تحت ریاست دکتور عباس بصیر وزیر تحصیلات عالی دایر شد، پیرامون وضعیت صحی ناشی از ویروس کرونا در پرتو گزارش و طرح وزارت محترم صحت عامه بحث صورت گرفت. در جلسه پس از ارایه نظریه‌ها و پیشنهادات اعضای مجلس، فیصله‌های ذیل اتخاذ شد.

  1. در ولایاتی که به اساس گزارش وزارت محترم صحت عامه میزان مثبت بودن تست‌های لابراتواری کرونا کمتر از 35 فیصد تثبیت گردیده است( کابل، کندز، نیمروز، دایکندی، بلخ، بادغیس، کندهار، نورستان، سمنگان، پنجشیر و جوزجان) دروس حضوری نهاد‌های تحصیلات عالی دولتی پس از ختم واکسیناسیون به تاریخ 16 اسد سال جاری با رعایت تمام تدابیر وقایوی آغاز گردد.
  2. نهاد‌های تحصیلات عالی خصوصی در ولایات ذکر شده چون محصل بیرون از آن ولایت را ندارند، در صورتی که پروسه واکسیناسیون را تطبیق نموده باشند می‌توانند سر از چهارم اسد سال جاری دروس حضوری‌شان را آغاز نمایند.
  3. از آن جائیکه ورود محصلان از نقاط مختلف کشور در نهاد‌های تحصیلات عالی دولتی به ویژه لیلیه‌ها نگرانی‌های را از بابت گسترش ویروس کرونا ایجاد نموده است بنابر‌آن فیصله گردید تا واکسین کرونا از جانب وزارت محترم صحت عامه بالای تمام محصلان طی دو هفته آینده تطبیق گردد. محصلان می‌توانند با مراجعه به مراکز صحی و یا پوهنتون‌های مربوط‌شان واکسین کرونا را دریافت نمایند.
  4. در ختم مرحله واکسیناسیون در ولایات یاد شده تنها محصلانی که کارت واکسین را با خود داشته باشند اجازه ورود به پوهنتون‌های دولتی مربوط خویش را خواهند داشت.
  5. پوهنتون‌ها و موسسات تحصیلات عالی دولتی و خصوصی سایر ولایات نیز مکلف اند تا برنامه واکسین کرونا را در مدت 15 روز تطبیق نمایند و تا زمانی که میزان مثبت بودن تست‌های لابراتواری مبتلایان کرونا در ولایات مربوط شان کمتر از 35 فیصد از جانب وزارت صحت عامه گزارش داده نشود دروس‌شان به گونۀ غیر حضوری ادامه میابد.

 در جلسه شورای رهبری به هیات رهبری پوهنتون‌ها و موسسات تحصیلات عالی دولتی و خصوصی هدایت داده شد تا مطابق فیصله‌های فوق سیستم دروس‌شان را عیار نموده و در تطبیق واکسین کرونا با وزارت صحت عامه همکاری لازم نمایند.

همچنان به پوهنتون علوم طبی کابل ابوعلی سینا هدایت داده شد تا با هماهنگی وزارت محترم صحت عامه در تطبیق واکسیناسیون  محصلان همکاری همه جانبه نمایند.

]]>
https://toloeaftab.edu.af/%d9%84%d9%88%d8%b1%d9%85-%d8%a7%d9%be%d8%b3%d9%85-%da%86%db%8c%d8%b3%d8%aa-%d8%9f/feed/ 0
بزرگداشت از زبان پارسی-دری https://toloeaftab.edu.af/%d8%a8%d8%b2%d8%b1%da%af%d8%af%d8%a7%d8%b4%d8%aa-%d8%a7%d8%b2-%d8%b2%d8%a8%d8%a7%d9%86-%d9%be%d8%a7%d8%b1%d8%b3%db%8c-%d8%af%d8%b1%db%8c/ https://toloeaftab.edu.af/%d8%a8%d8%b2%d8%b1%da%af%d8%af%d8%a7%d8%b4%d8%aa-%d8%a7%d8%b2-%d8%b2%d8%a8%d8%a7%d9%86-%d9%be%d8%a7%d8%b1%d8%b3%db%8c-%d8%af%d8%b1%db%8c/#respond Sun, 06 Sep 2020 09:22:31 +0000 http://localhost/khurshid/?p=38 بزرگداشت از زبان پارسی-دری

بزرگداشت از زبان پارسی-دری

بزرگداشت از زبان پارسی-دری

بزرگداشت از زبان پارسی-دری

بزرگداشت از زبان پارسی-دری

]]>
https://toloeaftab.edu.af/%d8%a8%d8%b2%d8%b1%da%af%d8%af%d8%a7%d8%b4%d8%aa-%d8%a7%d8%b2-%d8%b2%d8%a8%d8%a7%d9%86-%d9%be%d8%a7%d8%b1%d8%b3%db%8c-%d8%af%d8%b1%db%8c/feed/ 0